К основному контенту

Вивести гроші з Bitcoin безпечно? А як же податкова, банки та фінмоніторинг?

Вивести гроші з Bitcoin безпечно цілком можливо для будь-якого криптоентузіаста чи інвестора у криптовалюти. Але, ми часто забуваємо про подальші наслідки та правову безпеку. Тим часом, держава ще більше закручує гайки, тому про такі речі як проблеми з банками та фінмоніторингом, обмеження на готівкові розрахунки, а також неприємні рішення-повідомлення з податкової інспекції дізнаються на практиці все більше людей, серед них переважно ті, хто отримує дохід у цифровій валюті.

Через що так сталося? Переважно через відсутність у власників цифрових активів офіційно підтвердженого доходу. 

Надалі, вивести гроші з Bitcoin чи іншої криптовалюти безпечно, без проблем із податковою, банками, фінмоніторингом та законом стане ще складніше, як в Україні, так і в більшості держав світу. Регуляторні правила посилюються, а практики проведення фінмоніторингу щодо операцій, пов'язаних з криптовалютами, стають прискіпливішими.  

Вивести гроші з Bitcoin безпечно? А як же податкова, банки та фінмоніторинг?

Чимало з Вас, колеги криптоентузіасти, поставлять закономірне питання - «Навіщо забивати собі голову оподаткуванням і подібними речами, маючи справу з криптовалютами?». Податки, закони, інструкції, постанови НБУ, невже це все справді має відношення до криптовалют? Чи ми не звільнилися від усього цього контролю?

Bitcoin і Фіатні гроші у призмі інтересів податкової, банків та фінмоніторингу.

Безумовно Bitcoin, Ефіріум та інші «криптокарбованці» то є прекрасний інструмент і крок вперед до нашої з Вами свободи. Природно, що криптовалюта не підвладна чинним законам і прямому втручанню держави.

Проте, не варто забувати, що ми з Вами, як громадяни тієї або іншої держави, вкрай вразливі. Такі питання як придбання нерухомості, оплата цілого ряду послуг, у тому числі і адміністративних, дорогі покупки, провезення цінностей матеріального світу через кордон і багато інших процесів суворо врегульовані законодавством. Ці процеси відбувається під пильним контролем нотаріусів, державних реєстраторів, інспекторів, співробітників митниці тощо. Виходить, що для нас з Вами фізичні кордони і правила соціального світу на теперішній час залишаються у більшості своїй непорушними.

Про що йде мова? Чи можна детальніше про проблеми із законом, фінмоніторингом та Біткоін? 

Звісно можна, давайте розглянемо такі проблеми детальніше, на прикладі банків та безготівкових розрахунків.

Але, перед тим ліричний відступ та декілька слів про офіційну позицію НБУ щодо Bitcoin та інших криптовалют. Така позиція Національного Банку викладена у листі кінця 2014 року. На теперішній час посадові особи НБУ роблять заяви найрізноманітнішого змісту. Більш менш консолідована та актуальна позиція НБУ щодо Біткоін і криптовалют викладена на офіційному сайті регулятора у прес-релізі від 30.11.2017 року.

Оновлення! У квітні 2020 року вступив в силу "Новий закон про фінмоніторинг". Положеннями закону врегульовано окремі питання здійснення операцій з криптоактивами. Новий закон не  вирішує і 20% проблемних питань, які пов'язані з законним використанням цифрових активів. Натомість, статті закону підвищують граничні ліміти контрольованих операцій (єдине позитивне нововведення) і ще більше посилює механізм контролю і відповідальність суб’єктів первинного фінансового моніторингу. Текст нового закону про фінмоніторинг викладений на офіційному сайті Верховної Ради України - Документ 361-IX від 06.12.2019.

Варто зауважити, що при наявності досить спірної офіційної точки зору НБУ про криптовалюти, діалог між Bitcoin-спільнотою та Національним банком України ведеться, починаючи ще з 2015 року. Сам НБУ проявляє підвищений інтерес до Blockchain технологій і активно просуває ідею Cashless Economy в Україні.

Втім, офіційна і неофіційна позиція НБУ щодо Bitcoin не має ніякого відношення до проблем, про які ми будемо говорити. Тому повертаємось безпосередньо до питань здійснення фінансового моніторингу в Україні, на посиленні якого вкрай активно наполягає наш Національний банк.

Так, зважаючи на низку обмежень, які вводяться НБУ, відкрити депозит у банку, переказати кошти на інший рахунок або оплатити дорогу покупку, не маючи легального підтвердження своїх доходів у відповідних розмірах, стає все складніше.

Національний банк веде все більш жорстку риторику щодо банків України в частині виконання ними заходів в рамках фінансового моніторингу. Банки, не стануть ризикувати і нариватися на штрафні санкції НБУ, тому будуть запитувати з Вас.

Формально заходи в рамках фінансового моніторингу проводяться під вивіскою таких ініціатив як FATF та BEPS. Справжні ж цілі фінансового моніторингу в Україні значно ширші.

Чому ми повинні слідувати законам матеріального світу? Чи ми можемо обмежитись фіатною готівкою та криптовалютами? 

На даний момент, так само як і в найближчому майбутньому, це малоймовірно. Тим більше, що незважаючи на девальвацію національної валюти України, допустимий поріг розрахунку готівкою постійно зменшується, і якщо не так давно це було 150 тисяч гривень, то зараз всього 50 тисяч (текст постанови Правління НБУ щодо зменшення обмеження до 50 тисяч гривень), все що вище, то тільки безготівковий розрахунок. Звичайно, нам, як юристам, відомі способи законного обходу цього обмеження. І тим не менш, з кожним роком вирішення подібних завдань лише ускладнюється.

Офіційні ж платежі з бізнесом у криптовалютах в Україні можуть бути реалізовані хіба що через сірі схеми. Якщо ж це питання легалізують, то повірте, з Вас так чи інакше запитають "звідки гроші"? Або "звідки криптогроші"?)

Варто зауважити, що Україна не виняток в подібних процесах, як в частині різних заборон криптовалют, так і в частині посилення вимог з фінансового моніторингу.

У стрічці новин про Bitcoin і криптовалюти Ви завжди знайдете інформацію з різних куточків нашої планети про «заборони» на використання криптовалют або навпаки про їх легалізацію.

Однак, легалізація не передбачає абсолютно неконтрольованого процесу використання криптовалюти, як платіжного інструменту або активу для інвестицій. Найчастіше шлях легалізації вибирають держави з демократичною, але в той же час стабільної системою державного устрою, наприклад Японія. Це тверезий адекватний підхід, оскільки повністю реалізувати заборонні заходи щодо використання криптовалют практично неможливо.

Зняти ж вершки з операцій у біткоін цілком можливо за допомогою легалізації криптовалют і встановлення певних правил, наприклад, як у вже існуючих законопроектах.

Bitcoin і криптовалюти, зізнатися чесно, вкрай неприємна і несподівана річ для фінансового моніторингу, подібних ініціатив і заходів. Проте ті, хто користуються розрахунками у Bitcoin, як і раніше, вкрай залежні від фіатних грошей і законів наших юрисдикцій, тому з ними доводиться рахуватися.

Наведені вище проблеми не обмежуються лише самими банківськими переказами, вони значно ширші. Ви можете зустріти перепони, як при оплаті коштовних товарів чи послуг, відкритті бізнесу в Україні, так і при оформленні документів для виїзду за кордон.

Як вивести кошти безпечно і законно?

Добре, з проблемами все зрозуміло. То як їх уникнути інвестуючи в Bitcoin або просто використовуючи криптовалюти в Україні? Як зробити це безпечно та не сваритися із законом, податковою, банками та фінмоніторингом? Найпростіший варіант одночасно є і найбільш правильним з точки зору закону – задекларувати свій дохід, отриманий від інвестицій у Bitcoin або операцій з криптовалютами.

З такого доходу, за своєю суттю доходу від інвестицій у певний актив, необхідно сплатити ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) за ставкою 18%, а також військовий збір у розмірі 1,5%, разом майже 20%.

Якщо Ви хочете зробити все як слід, то радимо піти саме цим шляхом. Тобто заповнити податкову декларацію, в установлений строк подати її до інспекції і сплатити податки.

Завантажити актуальний офіційний бланк податкової декларації, отримати юридичні рекомендації та інструкції щодо її заповнення і проведення розрахунку податкових зобов'язань Ви можете, перейшовши до профільної статті-консультації на офіційному веб-ресурсі Legal Support - Декларація доходу від продажу криптовалют і віртуальних активів.

Незважаючи не те, що прогалини в українському законодавстві створюють певні труднощі для реалізації Ваших доброчесних намірів, наведений варіант все таки є найбільш правильним з точки зору законодавства.

Ви розум втратили? 20% то забагато! Чи є інші варіанти легалізувати дохід від інвестицій у Bitcoin і криптовалюти?

Bitcoin, криптовалюти і ФОП на єдиному податку в Україні.

Вище ми вели мову про правила соціуму, які на даний момент мають для нас вкрай важливе значення. Це так, проте, активні і заповзятливі представники суспільства завжди знаходили можливість використовувати існуючі правила з метою отримання максимально ефективного результату. Нерідко, рішення, пов'язані наприклад, з податкової оптимізації, приймаються на межі того, що можна означити як «законно і незаконно».

Так, є альтернативний варіант, фактично, за деяких умов, він може розглядатися як фіктивне підприємництво. Тому ми не закликаємо наших читачів користуватися подібними лазівками в правовій системі України. Навпаки, ми застерігаємо Вас від цього!

Разом з тим, не маємо права приховувати від Вас подібну інформацію.

На теперішній час, наприклад, фізичні особи - підприємці, що працюють на 2 групі єдиного податку, використовуються для проведення цілого ряду заходів щодо податкової оптимізації. Використання ФОП 2 групи для ефективного виведення коштів, отриманих від операцій з Bitcoin, також як і інших криптовалют, є цікавим рішенням.

Конкретні способи податкової оптимізації у рамках чинного законодавства є предметом окремих консультацій. Зараз лише скажемо, що ставка податку для ФОП 2 групи становить усього 20% від розміру мінімальної заробітної плати, незалежно від суми отриманого і задекларованого Вами доходу.

Звичайно, при цьому розмір доходу за рік не повинен перевищувати 1500000 грн, а з урахуванням вимог по РРО, фактично не більше 1000000.

Крім того, Ви взагалі можете не відкривати розрахунковий рахунок у банку і використовувати тільки готівку. Незабаром, з введенням більш жорстких вимог до наявності РРО (реєстратор розрахункових операцій), цей механізм податкової оптимізації у значній мірі втратить актуальність.

Підбиваючи підсумки про виведення коштів з криптоактивів:

Тепер Вам є про що подумати. Ми ж підіб'ємо підсумок та дамо заключну відповідь на питання – «Як безпечно перевести Bitcoin у готівку (вивести гроші) в Україні та не мати при цьому проблем із податками, банками та фінмоніторингом?»

Щодо фізичної безпеки та гарантії виконання угоди з Bitcoin і криптовалютами. Вивести гроші з Bitcoin (іншої криптовалюти) безпечно можливо тільки через перевірені майданчики, це відноситься як до криптобірж так і до криптообмінок.

Наприклад, станом на день написання цієї статті, адекватно зарекомендувала себе криптобіржа Куна. Проте, зовсім не значить, що завтра чи післязавтра, цей сервіс не ляже разом з Вашими грошима. Завжди будьте обачні інвестуючи у криптовалюти!

Проводити операції на всю суму відразу вкрай не рекомендується, наприклад, якщо саме в цей момент ляже обраний Вами сервіс з обміну, то Ви ризикуєте усім.

Подібні проблеми існують не тільки з біржами, багатьом відома недавня ситуація з «київською» обмінкою лише підтверджує необхідність прийняття заходів безпеки.

Якщо Ви здійснюєте обмін Bitcoin на велику суму з фізичною особою (особливо у разі, коли Ви купуєте, а не продаєте Bitcoin, Litecoin чи Ethereum чи іншу криптовалюту), і при цьому є можливість укласти договір - обов'язково скористайтеся такою можливістю, нехай навіть після завершення транзакції Ви знищите обидва екземпляри.

Тепер про найбільш важливе, про питання правової безпеки і профілактики негативних наслідків використання Біткоін та криптовалют.

Вище ми перерахували ризики, з якими Ви обов'язково познайомитесь, «граючи у біткоін» по крупному. Проте, нами так само наведені і законні способи, як уникнути таких наслідків, адже найкраще вирішення проблеми - це її профілактика. Авжеж, подібні способи вимагають від Вас певних організаційних зусиль і матеріальних витрат. Втім, витрати на їх реалізацію непропорційно нижчі за можливі збитки, завдані внаслідок недбалого ставлення до своїх активів.

Пам'ятайте, багато так би мовити «професіоналів» на хвилі популярності криптовалют зможуть дати Вам інформацію про те, як зареєструвати гаманець для біткоін і навіть вести торгівлю на криптобіржах, роздаючи при цьому «корисні» поради про криптовалюти в Україні. І лише одиниці фахівців допоможуть Вам у практичних питаннях оподаткування та профілактики ризиків правового характеру, пов'язаних з використанням Біткоін та криптовалют у нашій державі.

Територіально ми працюємо і надаємо консультації у місті Харків. В індивідуальних випадках наші фахівці здійснюють виїзд до Києва, Полтави, Дніпра і Запоріжжя.

Ви перебуваєте в іншому місті? Це не проблема, ми надамо консультацію Online (Skype, Viber, телефонний зв'язок) або у відповідь на Ваші питання відправимо правовий висновок.

Написати нам в Фейсбук можете тут - https://www.facebook.com/NGOLEGALSUPPORT/
Ми у Telegram - t.me/Legal_Support_Ukraine

З повагою, Євгеній Мовчун
тел: +38 050 643 79 03

Популярные сообщения из этого блога

Документы под дропшиппинг площадки и сайты.

Что необходимо дропшипперу для законной работы? Какие документы под дропшиппинг требуются в Украине? Мы рассмотрим этот вопрос в контексте осуществления работы по схеме dropshipping через ваши личные сайты, а также сторонние маркетплейсы  и подобные платформы. В этой статье коротко и по сути названы все необходимые для такой деятельности документы. Что же, перейдем непосредственно к интересующим вас вопросам. Всё то, что понадобится Интернет-предпринимателю для работы по схеме Dropshipping.

Agreement for Bitcoin payments. Bitcoin (BTC) Contract.

Agreement for Bitcoin payments in Ukraine. Is it possible? Yes, we created such a document!

Договор для оплаты в Криптовалюте

Договор для оплаты в криптовалюте за товары и услуги – документ позволяющий гарантировать интересы тех, кто решил воспользоваться расчетом в Биткоин, Эфириум или другой криптовалюте.  Договор для оплаты в Биткоин (BTC) и других Криптовалютах